ေမးခြန္း = (ကိုလက္စထေရာ) မ်ားတဲ့သူ တပါတ္ ၾကက္ဥ ၁ဝ လံုးထက္ပို မစားသင့္ဘူးလားဆရာ။
• ၾကက္ဥထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) မ်ားတယ္။ ဒါေပမဲ့ စားတာထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) ဘယ္ေလာက္မ်ားမွ က်န္းမာေရးအတြက္ သတိထားရမလဲဆိုတာ တေယာက္နဲ႔တေယာက္ မတူပါ။
• ၾကက္ဥစားလို႔ ေသြးထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) တက္လာတာဟာ Trans fats (ထရန္႔စ္) အဆီနဲ႔ Saturated fats ျပည့္ဝဆီေတြေလာက္ မမ်ားပါ။ (ထရန္႔စ္) အဆီအေၾကာင္း ေရးထားပါတယ္။
• ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ဆပ္စပ္ေနတဲ့ အစားအစာဆိုတာ အေမရိကန္မနက္စာျဖစ္တယ္။ ၾကက္ဥပါမယ္၊ (ေဘကြန္) ပါမယ္၊ ဝက္အူေတာင့္ပါမယ္၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ပါမယ္။ အဲတာေတြထဲမွာ (ဆိုဒီယမ္) ဆားလဲမ်ားတယ္။
• တပါတ္မွာ ၾကက္ဥ ၇ လံုးစားတဲ့သူေတြမွာ ႏွလံုးေရာဂါပိုမျဖစ္ဘူးလို႔ ဆန္းစစ္မႈတခုကဆိုပါတယ္။ အလြန္အကြ်ံသုေတသနတခုက ၾကက္ဥစားရင္ (ဆထုပ္ခ္) ျဖစ္တာေတာင္ နည္းေသးတယ္လို႔ေျပာတယ္။
• ဒါေပမဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါပါတြဲေနသူဆိုရင္ေတာ့ (ေဆာရီး) ျဖစ္ပါမယ္။
• အေမရိကန္စိုက္ပ်ိဳးေရးဌာနအဆိုအရ ၾကက္ဥအၾကီးစားတလံုးမွာ (ကိုလက္စေထာ) 186 mg ပါတယ္။ Yolk အဝါႏွစ္ထဲမွာသာပါတယ္။
• က်န္းမာေရးေကာင္းေနသူ (ေဆးစစ္ထားလို႔ ကိုလက္စေထာ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳမရွိသူ) ဆိုရင္ တေန႔မွာ (ကိုလက္စေထာ) 300 mg ထက္မမ်ားသင့္ပါ။ ၾကက္ဥၾကိဳက္သူဆိုရင္ အျဖဴကိုသာစားပါ။
• ႏွလံုး-ေသြးေၾကာေရာဂါခံရွိသူ၊ ဆီးခ်ိဳရွိသူ၊ မေကာင္းတဲ့ LDL (ကိုလက္စေထာ) မ်ားေနသူဆိုရင္ (ကိုလက္စေထာ) 200 mg ထက္မမ်ားေစပါနဲ႔။
• ေနာက္ျပီး ၾကက္ဥကေနရတဲ့ (ကိုလက္စေထာ) ကိုသာမက တျခားစားေသာက္တာေတြထဲကရတာကိုပါ ထည့္တြက္ပါ။
• ၾကက္ဥေတြအမ်ားၾကီးစားရင္ ေသြးထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) တက္မယ္။ ဒါေပမဲ့ Egg yolks အဝါေရာင္ကို တပါတ္မွာ ၄ လံုးထက္မပိုရင္ ႏွလံုးေရာဂါအတြက္ မစိုးရိမ္ရပါ။
Eggs ၾကက္ဥ အစရွာျခင္း http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/eggs.html
Cooking Oils စားသံုးဆီ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/10/cooking-oils.html
Trans Fats အညာသားမ်ား ဆီစားၾကသည္ http://doctortintswe.blogspot.com/2014/11/trans-fats.html
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၆-၁၂-၂ဝ၁၄
https://www.facebook.com/pages/Dr-Tint-Swe/490031307758025
0 မွတ္ခ်က္ေရးရန္:
Post a Comment