လာေရာက္အားေပးသည္အတြက္ အထူးေက်းဇူးတင္ပါသည္။
လာေရာက္လည္ပတ္ေသာ မိတ္ေဆြအေပါင္း ကာယသုခ စိတၱသုႏွစ္ပါးႏွင့္ျပည့္စံုၾကပါေစ မအားလပ္သည့္အတြက္ ကၽြန္ေတာ္စာမ်က္ႏွာ လွည့္မၾကည့္မိတာ ပရိတ္သတ္မ်ားအား အရမ္းအာနာပါတယ္ဗ်ာ။ ခြင့္လြတ္ေပးႏိုင္မည္လိုယံုၾကည္ပါတယ္။ လိုအပ္ခ်က္ေလး/ခံစားခ်က္ေလး ရွိရင္ မွန္႔မွာ ေျပာခဲ့ပါ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္၊။ ေမာင္၀ံသ (တနသၤာရီ)

August 04, 2015

ေကာ္ဖီေသာက္သုံးသူမ်ား ေသြးခ်ိဳျဖစ္ႏိုင္ေျခေလ်ာ့နည္း




 ေကာ္ဖီေသာက္သုံးသူမ်ားသည္ ေကာ္ဖီမေသာက္သူမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ပါက ပုံစံ ၂ ေသြးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြား ႏိုင္ေခ် ထက္ဝက္ေလ်ာ့နည္းသည္ဟု ကာလရွည္သုေတသန ရလဒ္တစ္ခုတြင္ေဖာ္ျပၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစေသာ ေကာ္ဖီ၏အာနိသင္ေၾကာင့္ျဖစ္ ဖြယ္ရွိသည္ဟု သုေတသနပညာရွင္ မ်ားကယူဆထားၾကသည္။ ေလ့လာမႈတြင္ ပညာရွင္မ်ားသည္ ၂၀၀၁ ႏွင့္ ၂၀၀၂ တို႔၌ ေအသင္ၿမိဳ႕မွ အသက္ ၁၀ ႏွစ္အထက္ အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီး ၁၃၀၀ ေက်ာ္ကို က်ပန္းေ႐ြးခ်ယ္ကာ ေကာ္ဖီေသာက္သုံးမႈပမာဏ အပါအဝင္ စားေသာက္မႈပုံစံအခ်က္ အလက္မ်ားကို ရယူမွတ္သားခဲ့ၾက သည္။ တစ္ရက္လၽွင္ ေကာ္ဖီ ၁.၅ ခြက္ ေသာက္သုံးသူမ်ားကို သာမန္ ေသာက္သုံးသူမ်ား၊ ေန႔စဥ္ ၁.၅ ခြက္ အထက္ ေသာက္သုံးသူမ်ားကို ပုံမွန္ေသာက္သုံးသူမ်ားဟု သတ္မွတ္ခဲ့ၿပီး ေလ့လာမႈတြင္ သာမန္ေသာက္သုံးသူ ၈၁၆ ေယာက္၊ ပုံမွန္ေသာက္သုံးသူ ၃၈၅ ေယာက္ႏွင့္ ေကာ္ဖီမေသာက္ သူ ၂၃၉ ေယာက္တို႔ပါဝင္ခဲ့သည္။ ၎တို႔အား ေသြးစစ္ေဆးမႈျပဳလုပ္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစသည့္ ပ႐ိုတိန္း ပမာဏကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ ထို႔အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းဆဲလ္မ်ား ကို ထိခိုက္ေစေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား အား ဖယ္ရွားေပးသည့္ အန္တီေအာက္ စီဒန္႔ ပမာဏကိုလည္း တိုင္းတာခဲ့ၾက သည္။

၁၀ ႏွစ္ၾကာၿပီးေနာက္ ၎တို႔ထဲ မွ ၁၉၁ ဦး ေသြးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး အမ်ိဳးသားမ်ား၏ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ ၁၂ ရာခိုင္ႏႈန္းျဖစ္သည္။ ေကာ္ဖီေသာက္သုံးမႈမ်ားသူမ်ားမွာ ေသြးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့ နည္းသည္ကိုေတြ႕ခဲ့ရသည္။ ပုံမွန္ေကာ္ဖီေသာက္သုံးသူမ်ားမွာ ေကာ္ဖီမေသာက္သူမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ပါက ၅၄ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းၿပီး ထိုပမာ ဏမွာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္း၊ မိသားစုတြင္း ေသြးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ၊ ကာဖင္းဓာတ္ပါေသာ အျခားအစားအစာမ်ား စားသုံးမႈ စသည္တို႔ကိုပါ ထည့္သြင္းတြက္ခ်က္ထားျခင္း ျဖစ္သည္ဟု European Journal of Clinical Nutrition တြင္ ေဖာ္ျပသည္။ ေရာင္ရမ္းမႈကိုျဖစ္ေစေသာ ေသြးအတြင္းရွိ ဆီရမ္အမီလြိဳက္ေခၚ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး၏ ပမာဏက ေကာ္ဖီႏွင့္ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါဆက္စပ္ပုံကို ရွင္းျပႏိုင္မည္ဟု သုေတသနအဖြဲ႕က ဆိုသည္။ ေကာ္ဖီေသာက္သုံးမႈမ်ားျပားပါက အမီလြိဳက္ ပမာဏက်ဆင္းသြားတတ္သည္။

ယခုေတြ႕ရွိမႈက ၂၀၁၃ တြင္ျပဳ လုပ္ခဲ့သည့္ လူ ၈၃၆ ဦးပါ သီးျခားသုေတသနတစ္ခု၏ရလဒ္ကို ေထာက္ခံေပးသည္။ အခ်ိဳ႕ေသာသုေတသနမ်ားအရ ေကာ္ဖီႏွင့္ ေသြးခ်ိဳဆက္စပ္ မႈမွာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ ေဆးလိပ္မေသာက္သူမ်ားတြင္ ပိုမိုသိသာသည္ဟု တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ၊ က်င္ေဒါင္ေဆး တကၠသိုလ္မွ ေဒါင္ဖန္ဇန္ကဆိုသည္။ “ေကာ္ဖီက ေသြးခ်ိဳကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္လားဆိုတာ မေသခ်ာေသးေပမယ့္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းတာက ပိုၿပီးထိေရာက္ မႈရွိတယ္ဆိုတာ ေသခ်ာပါတယ္” ဟု သုေတသနပညာရွင္တစ္ဦးက ႐ိုက္တာသို႔ အီးေမးလ္ျဖင့္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။

KHTun
The Ladies News Journal
https://www.facebook.com/News.TheLadies

0 မွတ္ခ်က္ေရးရန္:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...