လာေရာက္အားေပးသည္အတြက္ အထူးေက်းဇူးတင္ပါသည္။
လာေရာက္လည္ပတ္ေသာ မိတ္ေဆြအေပါင္း ကာယသုခ စိတၱသုႏွစ္ပါးႏွင့္ျပည့္စံုၾကပါေစ မအားလပ္သည့္အတြက္ ကၽြန္ေတာ္စာမ်က္ႏွာ လွည့္မၾကည့္မိတာ ပရိတ္သတ္မ်ားအား အရမ္းအာနာပါတယ္ဗ်ာ။ ခြင့္လြတ္ေပးႏိုင္မည္လိုယံုၾကည္ပါတယ္။ လိုအပ္ခ်က္ေလး/ခံစားခ်က္ေလး ရွိရင္ မွန္႔မွာ ေျပာခဲ့ပါ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္၊။ ေမာင္၀ံသ (တနသၤာရီ)

August 07, 2015

အသည္းေရာင္ ေအပိုးရွိေသာသူမ်ားသည္ ဘီပိုးႏွင့္ စီပိုး ရွိသည္ဟု အမွတ္မွားကာ ေရာဂါ စစ္ေဆးေလ့ရွိဟုဆို




 အသည္းေရာင္ ေအပိုးရွိေသာ သူမ်ားသည္ ဘီပိုးႏွင့္စီပိုးရွိသည္ဟု အမွတ္မွားကာ ေရာဂါစစ္ေဆးေလ့ ရွိသည့္အတြက္ အသည္းေရာင္ ေအပိုးေရာဂါအျဖစ္မ်ားေၾကာင္းသိရသည္။

“လူအမ်ားစုက မ်က္လုံးေတြ ဝါလာတယ္။ အသားေတြဝါလာတယ္ဆိုရင္ အရက္ေၾကာင့္ (သို႔) အသည္း ေရာင္ဘီပိုး၊ စီပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္လို႔ပဲ သိၾကတယ္။ ဘီပိုးနဲ႔စီပိုးကိုစစ္ရင္ ေတြ႕ႏိုင္ေပမယ့္ ေအပိုးၾကေတာ့ စစ္ေဆးဖို႔ခဲယဥ္းတယ္။ အမ်ားစုကလည္း ဘီပိုးနဲ႔စီပိုးကိုသာ စစ္ၾကတာမ်ားတယ္။ ေအပိုးကို စစ္သူနည္းတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ အသည္းေရာင္ ေအပိုးရွိတဲ့ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္က ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ အသည္းေရာင္ေအပိုး ရွိမွန္းကို မသိၾကတဲ့အတြက္ အျဖစ္မ်ားတာေတြ႕ရတယ္” ဟု ေဒါက္တာျမင့္သန္းထြန္း (ျပည္သူ႕က်န္းမာေရး)က ေျပာသည္။

အဆိုပါေရာဂါသည္ မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာ၊ မသန္႔ရွင္းေသာ ေရ၊ ေရခဲႏွင့္ မခ်က္ျပဳတ္ရေသးေသာ အစားစာမ်ားမွတစ္ဆင့္ အမ်ားဆုံး ကူးစက္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ အဆိုပါ အသည္းေရာင္အသားဝါ ေအပိုးသည္ RNA ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္၍ ထိုေအပိုး အ႐ြယ္အစားမွာ ၂၇၊ ၂၉ နာႏိုမီတာ ခန္႔သာရွိၿပီး အလြန္ေသးငယ္ေသာ microscope ျဖင့္ အဆတစ္သိန္းေက်ာ္ ခ်ဲ႕ၾကည့္မွသာလၽွင္ ေတြ႕ျမင္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ဒီေရာဂါပိုးက အလြန္ေသးငယ္တဲ့အတြက္ အလြယ္တကူ မေတြ႕ျမင္ႏိုင္ပါဘူး။ တစ္ဦးနဲ႔တစ္ဦီး ထိေတြ႕ဆက္ဆံတာနဲ႔တင္ ကူးစက္ႏိုင္သလို ေရာဂါပိုးရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက တစ္ဆင့္လည္း ကူးစက္ႏိုင္တယ္။ မသန္႔တဲ့ အစားေသာက္ေတြက အစာလမ္းေၾကာင္းကေန တစ္ဆင့္ အသည္းထဲကို ေရာက္ရွိလာတယ္။ ၿပီးေတာ့ အသည္းထဲမွာ ဒီေရာဂါပိုးေတြ ပြားတယ္။ အသည္းနဲ႔ ပတ္ဝန္းက်င္မွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစတာကိုေတြ႕ရတယ္။ အသည္းေရာင္ အသားဝါေအေရာဂါမျဖစ္ခင္ ၂ ပတ္ ခန္႔အလိုမွာ ေရာဂါလကၡဏာ ျပလာတယ္။ ၁ ပတ္အတြင္းမွာေတာ့ ကူးစက္ႏိုင္ေျခက အျမင့္မားဆုံးပဲ။ ဥပမာ တစ္ေနရာက အစားအေသာက္တစ္ခု စားခဲ့တယ္ဆိုရင္ေတာင္ ခ်က္ခ်င္းေတာ့ မျဖစ္ေပမယ့္ ၁ ပတ္ေက်ာ္ ၂ ပတ္ခန္႔ အၾကာမွာေတာ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြ ျဖစ္ေပၚလာတာကို ေတြ႕ရတယ္” ဟု ေဒါက္တာျမင့္သန္းထြန္းကေျပာသည္။

ယင္းအသည္းေရာင္ အသားဝါေအပိုးသည္ အသည္းမွတစ္ဆင့္ အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္းသို႔ ေရာက္ရွိၿပီး ဝမ္း(မစင္)မွတစ္ဆင့္လည္း ေရာဂါပိုးကို ကူးစက္ႏိုင္ေၾကာင္းႏွင့္ ေရာဂါပိုးကူးစက္ပါက ၂ ပတ္ခန္႔အလိုတြင္ ေရာဂါလကၡဏာျပသေၾကာင္း အဆိုပါေရာ ဂါျဖစ္ေပၚလာပါက ဆီးဝါျခင္း၊ အစားေသာက္ပ်က္ျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ဝမ္းတြင္အေရာင္ ေဖ်ာ့လာျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း (သို႔) ဝမ္းသြားျခင္း အစရွိေသာ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားကို ခံစားရႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ေအပိုးကူးစက္ခံရၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ေလ်ာ့နည္းလာမယ္။ အဲ့လိုေလ်ာ့နည္း လာတဲ့အတြက္ ဆီးအေရာင္ကဝါလာတာကေန ဆီးေရာင္ရင့္လာမယ္။ အသည္းရွိတဲ့ ညာဘက္အျခမ္းနာမယ္၊ အသားယားမယ္၊ စတဲ့ေရာဂါလကၡဏာေတြ ျဖစ္ေပၚလာမယ္” ဟု ေျပာသည္။

အဆိုပါ အသည္းေရာင္အသားဝါ ေအခံစားေနရပါက ေကာင္းမြန္စြာ အနားယူျခင္း၊ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္း၊ လတ္ဆတ္ေသာ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ားႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ားကို မ်ားမ်ားစားေပးျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ရန္လိုအပ္ၿပီး အဆီမ်ားေသာ အစားအစာမ်ား၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ဆိုးေဆးျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား၊ ဂက္စ္ပါေသာ အခ်ိဳရည္မ်ား၊ အရက္ ႏွင့္အျခား အသည္းကိုထိခိုက္ေစေသာ အစားစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေၾကာင္းသိရသည္။

သူရိယ
The Ladies News Journal
https://www.facebook.com/News.TheLadies

0 မွတ္ခ်က္ေရးရန္:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...